2018-06-29

Nya försäkringsbolag valbara inom ITP1 och ITPK

Den senaste s k ITP-upphandlingen är klar vilket innebär viss förändring i vilka försäkringsbolag du kan välja att placera din ITP1- / ITPK-premie i. Collectum, som gjort upphandlingen, har fokuserat på låga avgifter med möjlighet till hög avkastning. Den genomsnittliga avgiften på fonder har sänkts från 0,38% till 0,30% och avgiften för traditionell försäkring sänks i genomsnitt från 0,23% till 0,18%. Även de fasta avgifterna har sänkts. De nya avtalen gäller under perioden 1 oktober 2018 t o m 30 september 2023 och de försäkringsbolag som är valbara är:

 

Fondförvaltning

Danica

Handelsbanken

Movestic

SPP

Swedbank

 

Traditionell förvaltning

Alecta – ickevals-alternativ

AMF

Folksam

SEB

Skandia

 

Vad behöver du göra?

 

From 1 oktober kan du välja att placera din ITPK-/ITP1-premie i något av ovan försäkringsbolag.

Har du tidigare valt att placera din premie hos ett försäkringsbolag som inte längre är valbart kommer du under juli – september att bli kontaktad av Collectum med mer information om hur du gör om du vill behålla nuvarande val. Gör du inget val placeras du i ickevals-alternativet Alecta med traditionell förvaltning.

 

<- Tillbaka till: Nyhetsarkiv

Så mycket tjänar du

Beräkna hur mycket man tjänar på en nettoupphandlad försäkring.

Din eller företagets årspremie för pensionsförsäkringar:

Vad menas med årspremie? »

Din ålder eller de anställdas snittålder:

Mer i pension till dig eller till de anställda vid nettoupphandlad försäkring:

0 kr Hur har vi räknat? »

Vad menas med årspremie

Här skall du fylla i den premie som betalas årligen till ditt eller dina anställdas pensionssparande.

Hur har vi räknat

Denna beräkning syftar till att visa hur mycket mer i pension man kan erhålla om man upphandlar försäkringar netto, dvs utan provision. 

Beräkningen baseras på angiven ålder och premie samt att premien betalas till 65 år och att pensionen utbetalas under 15 år. Skillnaden i avgifter mellan en nettoupphandlad jämfört med provisionsupphandlad försäkring är 0,5 % av pensionskapitalet, varje år, fram tills dess att sista pensionskronan är utbetald vid 80 år. 

Vi har räknat med en realränta på 4 % (dvs efter avdrag för inflation o skatter). Det innebär att skillnaden i pension kan relateras till dagens penningvärde. 

Skillnaden i avgifter skiljer sig mellan olika försäkringsbolag, de 0,5 % vi räknat med i detta exempel är lågt räknat. I många fall kan det skilja mer än 1 % och ibland upp till 2 % i högre avgifter, varje år.

Nyhetsvisning