Pensionsskolan del 1

Nu introducerar vi en enkel pensionsskola. Här kan du läsa om pensionens olika delar och vad som är viktigt att tänka på när det gäller din tjänstepension. Både när du är ung, när du är mitt i livet och när det är dags att börja ta ut pensionen.

Pension är de pengar du ska leva på när du slutar jobba och skall få njuta av din ledighet. Pensionskapitalet samlar du ihop under de åren då du är i tjänst. Pension kan därför enkelt beskrivas som uppskjuten lön.

Pensionen består av tre delar. För att enklare kunna förklara de tre delarna så beskriver vi det som en pyramid. I grunden finns den allmänna pensionen. Du tjänar in allmän pension genom hela livet på all beskattningsbar inkomst upp till cirka 45 000 kronor i månaden.

I mitten av pensionspyramiden finns tjänstepensionen, de flesta av våra kunder har ITP (namnet på den kollektivavtalade tjänstepensionen) som är det som privatanställda tjänstemän har. ITP kan bli en betydande del av din framtida pension. Ju mer du tjänar, desto större betydelse får tjänstepensionen. Det är alltså arbetsgivaren som betalar premien för tjänstepensionen.

På toppen av pyramiden så finner man det eventuella privata pensionssparandet. Numera är det inte avdragsgillt att spara till pension. Så antingen kan man spara på ett s k ISK (Investeringssparkonto) eller en Kapitalförsäkring.

En del arbetsgivare tillåter att man växlar en del av sina lön mot att arbetsgivaren sätter av en extra premie till tjänstepension, s k Löneväxling.